Η Έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Τρίπολη στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις της στο κτίριο Γ.Ε.Α στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης και είναι μία έκθεση που προώθησε και προέβαλλε την εμπορική δραστηριότητα, την παραγωγικότητα αλλά και την ενεργητικότητα της Πελοποννησιακής επιχείρησης. Διοργανώθηκε από τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της Πελοπόννησος Α.Ε – Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Ο.Τ.Α. και του Δήμου Τριπόλεως, ενώ οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 250.

Μέσα από την «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» δόθηκε η ευκαιρία για ανάδειξη της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων πελοποννησιακής προέλευσης και προώθηση αυτών στις νέες αγορές σε συνδυασμό με την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Μεσογειακής και ειδικότερα της Πελοποννησιακής Διατροφής.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν όλες οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και τρόποι/μέσα χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Λόγω του μεσογειακού της κλίματος, η Πελοπόννησος παρουσιάζει αφθονία στην παραγωγή πρώτων υλών, έχει πλούσιο έδαφος και παρέχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας.

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» εκτός από τα ανωτέρω επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς όπως είναι αυτός της ανακαίνισης/διακόσμησης παρουσιάζοντας όλες τις τελευταίες τάσεις, του οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού , των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της διαφήμισης και της πληροφορικής αλλά και του αυτοκινήτου, της μηχανής και του ποδηλάτου.

Πρόκειται για μία έκθεση που αποτέλεσε ένα μεγάλο επιχειρηματικό γεγονός και ταυτόχρονα σηματοδότησε την έναρξη συνεργασιών και συνεργειών.

Κομβική χαρακτήρισε την σημερινή μέρα για την Πελοπόννησο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας στη διάρκεια του χαιρετισμού του ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σκοπός μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μίας έκθεσης που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις τόσο της Πελοποννήσου όσο και όλης της χώρας, μια έκθεση με έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών της Πελοποννήσου και τη δημιουργία του brand «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τη σύσταση ενός κοινού φορέα διαχείρισης της Πελοπόννησος EXPO από τα επτά Επιμελητήρια, ώστε να ταξιδέψει η έκθεση σε όλον τον κόσμο.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής χαρακτήρισε της έκθεση ως μια πρωτοβουλία που χωρίς ενδοιασμούς βάζει τα θεμέλια για την κατάκτηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου με στόχο ακόμη μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, σημειώνοντας «οι πολίτες παρακινούνται να γνωρίσουν νέα προϊόντα και επιχειρήσεις από διαφορετικές περιοχές, ένα παιχνίδι ανακάλυψης νέων εμπειριών, νέας γεύσης αρωμάτων και βέβαια μοναδικών τοπίων».

Δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πορεία της επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά στη διάρκεια της ομιλίας της ανέφερε: «η σημερινή έκθεση αποδεικνύει πως υπάρχουν υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξής της χώρας». Σημείωσε τέλος πως τα Επιμελητήρια, ως σύμβουλος της πολιτείας, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο, γιατί όλο το διάστημα της κρίσης έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος και έχουν δείξει πως μπορούν να τα καταφέρουν.

Τις ομιλίες έκλεισε, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης

αναφέροντας: «Το ταξίδι μας είναι μεγάλο αλλά εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Νιώθω ενθουσιασμένος και υπερήφανος, επειδή αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2011 παίρνει σάρκα και οστά, ξεπερνώντας μια τοπικιστική αντίληψη που υπήρχε για την ανάπτυξη, φτάσαμε σήμερα σε αυτό ο μεγάλο γεγονός. Η χώρα χρειάζεται άποψη, σχέδιο, αποφάσεις, καλές πρακτικές.»