Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της από 31/07/2013 Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λακωνίας, και της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε., σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης και την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, για να υποστηρίξει, συγκεντρώσει, οργανώσει και παραδώσει στην Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λακωνίας, όλα τα στοιχεία εκείνα που θα διευκολύνουν στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων εργασιών, τεχνικών μελετών για την υλοποίηση του έργου «Πάρνωνας : Φύση και Εναλλακτικός Τουρισμός».
Η υλοποίηση του έργου γίνεται σε έναν από τους σημαντικότερους ορειβατικούς και οικοτουριστικούς προορισμούς της χώρας που είναι το όρος Πάρνωνας. Ο Πάρνωνας διαθέτει μεγάλο δίκτυο μονοπατιών και εξαιρετικής σημασίας φυσικό περιβάλλον, λόγοι που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό πολλών περιοχών του ως προστατευόμενων από το δίκτυο NATURA 2000,ενώ μεγάλο τμήμα του έχει θεσπιστεί ως Οικολογικό Πάρκο.
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
- Την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση του καταφυγίου του Πάρνωνα, καθώς και κτιριακή επέκταση για τη στέγαση αστεροσκοπείου. Αυτά επιτυγχάνονται με την εκπόνηση και διεκπεραίωση των μιας σειράς μελετών και αδειοδοτήσεων όπως :
- Αρχιτεκτονική Μελέτη (Τοπογραφικό Διάγραμμα – Αποτύπωση – Πρόταση)
- Έλεγχος Στατικής επάρκειας υφισταμένου
- Στατική μελέτη προσθήκης
- Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων
- Μελέτη ΚΕΝΑΚ
- Τεύχη Δημοπράτησης
- Τη δημιουργία υποδομών υποστήριξης εκδηλώσεων αστροπαρατήρησης. Στον Πάρνωνα διοργανώνονται αστρονομικές εξορμήσεις από το έτος 2001 με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αστροπαρατηρητών και γενικά επισκεπτών, που προσεγγίζει τον αριθμό των 1.000 ατόμων. Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών υποστήριξης και τυπικής θεσμοθέτησης των εκδηλώσεων αυτών, είναι αναγκαία η δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Ενδεικτικά αναφέρονται: τουαλέτες τύπου camping, χώρος υποδοχής/γραμματείας – κιόσκι, ηλεκτροδότηση και χώρος γεννητριών, σύνδεση internet κ.α..
- Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη λειτουργία του καταφυγίου και την ικανή διαβίωση των χρηστών. Ενδεικτικά, ο εξοπλισμός αφορά στο προθάλαμο, κουζίνα, τραπεζαρία και κοιτώνες με διώροφα στρατιωτικού τύπου κρεβάτια ή μεγάλους πάγκους με 10 έως 20 στρώματα στη σειρά.
- Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη λειτουργία του αστεροσκοπείου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο εξοπλισμός αφορά σε προμήθεια αντικειμένων όπως τηλεσκόπιο, υπολογιστής, φακοί, διάφορα ηλεκτρονικά, εξοπλισμός αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, μετεωρολογικός σταθμός.
- Την ανάδειξη σήμανσης μονοπατιών στο Όρος Πάρνωνα. Το συγκεκριμένο αντικείμενο της μελέτης αφορά στην ανάδειξη και σήμανση ενός συμπληρωματικού Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών του Βόρειου -Βορειοδυτικού Πάρνωνα, με επίκεντρο το Ορειβατικό Καταφύγιο και στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των οικισμών Βεροίων – Βασσαρά (στα νότια), Καρυών – Αγίου Πέτρου (στα βόρεια), Βαρβίτσας – Βαμβακούς – Βρεσθένων (στα δυτικά) και της κορυφογραμμής του Πάρνωνα (στα ανατολικά), συνολικού μήκους περίπου 99 χλμ.
- Τις δράσεις προβολής – προώθησης(δημιουργία ιστοχώρου και ηλεκτρονικών υποδομών, Δημιουργία έντυπου υλικού προβολής και ενημέρωσης, εγκατάσταση σημείων infopoint, δημιουργία εφαρμογών (mobileapps) για έξυπνα κινητά (smartphones και tablets) κλπ.)